e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή
rss
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ 2011-2014
Αυτοδιαχείριση
E-EMPORIO
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Συνέντευξη προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα "Ithraki"

Δημοσιεύθηκε στις 19/11/2014 14:55

-Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας σας, πιστεύετε ότι κατακτήθηκαν οι στόχοι που είχατε θέσει, ή εξωτερικοί και απρόβλεπτοι παράγοντες δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των φιλοδοξιών σας;

Το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός της διοίκησης του Επιμελητηρίου Έβρου για την τριετία που μας πέρασε βασίστηκε πάνω σε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους τους οποίους πετύχαμε κατά τον μεγαλύτερο βαθμό. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και το μεταβατικό στάδιο του θεσμού των Επιμελητηρίων καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε δράσεις για τη στήριξη των μελών μας και την ανάδειξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, να αναβαθμίσουμε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών σε όλο τον νομό και κυρίως να δώσουμε στον θεσμό έναν νέο, σύγχρονο χαρακτήρα που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της επιχειρηματικότητας.

 

-Πιστεύετε ότι τελικά η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην κραυγή αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου και θα καταβάλει τις οφειλόμενες από το 2010 επιδοτήσεις του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Θράκης;

Το θέμα αυτό μας απασχολεί πράγματι από την αρχή της θητείας μας και αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητά του για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας, έχουμε κάνει επανειλημμένως παρεμβάσεις στους βουλευτές του νομού και στα αρμόδια Υπουργεία καταδικάζοντας την ασυνέπεια του κράτους προς τις επιχειρήσεις στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία και πιέζοντας να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. Πλέον, η πρόταση του Επιμελητηρίου περιλαμβάνει και το αίτημα αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας ώστε να καταστεί εφικτός ο συμψηφισμός των οφειλών προς το Δημόσιο με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων από τις οφειλόμενες επιδοτήσεις.

 

-Θα μπορούσε και πώς να συνεχίσει την λειτουργία του το εργοστάσιο της Ε.Β.Ζ στην Ορεστιάδα;

Το εργοστάσιο ζαχάρεως της Ορεστιάδας είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης και την γεωργία της ευρύτερης περιοχής. Ως μεταποιητική μονάδα και το εργοστάσιο ζαχάρεως έπεσε θύμα του βάναυσου και ασταθούς φορολογικού καθεστώτος αλλά και της παράλειψης σχεδιασμού της γεωργικής οικονομίας και των αγροτικών βιομηχανιών της χώρας. Το αίτημα για τη συνέχιση της λειτουργίας του και ουσιαστικά την διάσωσή της βιομηχανίας από όλους τους φορείς και την κοινωνία είναι απολύτως εύλογο και κρίσιμο για την τοπική οικονομία. Αυτό που απαιτείται για τη διάσωσή του εργοστασίου είναι ένας σοβαρός σχεδιασμός βιώσιμης ανάπτυξης των γεωργικών βιομηχανιών από την ελληνική κυβέρνηση, που θα στηριχθεί εν προκειμένω στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που υπάρχει στην τευτλοκαλλιέργεια και στην ενίσχυσή της θα οδηγήσει στην καλλιέργεια περισσότερων στρεμμάτων, ώστε να περιοριστεί η εισαγωγή πρώτης ύλης και κατ’ επέκταση να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό εξόδων της διοίκησης της Ε.Β.Ζ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους βασικούς άξονες για την διάσωση του εργοστασίου.

 

-Πως και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνουν οι εντάξεις έργων στο ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να λειτουργήσουν ως παραγωγικές επενδύσεις και εφαλτήρια ανάπτυξης; Ποιες είναι οι προτάσεις – διεκδικήσεις του Επιμελητηρίου για την χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ;

Αναμφίβολα τα υπό ένταξη έργα θα πρέπει να κατευθύνονται και να στοχεύουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και ειδικότερα στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την περιοχή μας. Από την άλλη πλευρά οι εντάξεις των έργων στα ΠΕΠ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, θα πρέπει να λάβουν χώρα με γνώμονα την υποστήριξη και την υποβοήθηση της υλοποίησης τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει οι διαδικασίες αξιολόγησης  τους να επιταχυνθούν, η γραφειοκρατία που συνοδεύει την αξιολόγηση αλλά και την αδειοδότησή τους να είναι μειωμένη, και συνολικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρηματοδότησης τους ομαλά, προκειμένου να υπάρξει επιτυχημένη υλοποίηση των έργων. Το Επιμελητήριο Έβρου έχει αναπτύξει ένα οργανωμένο σχέδιο δράσεων και έργων, τα οποία πρόκειται να υποβληθούν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου. Στο σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνονται η νηολόγηση επιβατικού πλοίου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου – χώρου, καθώς και η ανάπτυξη τουριστικής δομής για την προβολή και την ανάδειξη της περιοχής μας ως διακεκριμένο τουριστικό προορισμό.

 

-Επιμένετε ότι η «Γιορτή Κρασιού» της Αλεξανδρούπολης πρέπει ν’ αλλάξει ημερομηνία διεξαγωγής της (αρχές Αυγούστου) και γιατί;

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου έχει αναγνωρίσει τη σημασία του θεσμού της «Γιορτής Κρασιού» για την Αλεξανδρούπολη και τη συμβολή της στο τουριστικό μας προϊόν. Με αυτό το δεδομένο θεωρούμε ότι η μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής της προς το τέλος του καλοκαιριού ή ακόμη και στις αρχές του Σεπτέμβρη θα είχε ως αποτέλεσμα αφενός την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που είναι ένα ζητούμενο από τους επαγγελματίες και αφετέρου την εξάλειψη του ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις της πόλης, όπως παρατηρήθηκε έντονα τη φετινή χρονιά.

 

-Έχετε προσδοκίες ότι ο κ. Άκερμαν μετά την συνάντησή σας στη Σαμοθράκη θα προσφέρει καλές υπηρεσίες στον Έβρο;

Στην μέχρι σήμερα θητεία μας, ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, επιδιώξαμε να έρθουμε σε επαφή με φορείς και ανθρώπους που δυνητικά μπορούν να προσφέρουν λόγω ρόλου ή θέσης στην ανάδειξη της περιοχής μας, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και εν γένει στην τοπική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε και την συνάντηση με τον κ. Άκερμαν, μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, στον οποίο και θέσαμε διάφορα ζητήματα της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου επιδιώκει και μέσω τέτοιων συναντήσεων την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων – μελών μας και την προάσπιση των συμφερόντων της περιοχής μας γενικότερα.