e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή
rss
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ 2011-2014
Αυτοδιαχείριση
E-EMPORIO
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επιστολή Επιμελητηρίου Έβρου προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Αθανάσιο Μπακαλέξη

Δημοσιεύθηκε στις 27/09/2017 08:50
Θέμα: Ακύρωση προστίμων του ΕΦΚΑ στις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης του νομού Έβρου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αλεξανδρούπολη, 27η Σεπτεμβρίου 2017

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2392/27-9-2017

 

ΠΡΟΣ

Κον Αθανάσιο Μπακαλέξη

Διοικητή ΕΦΚΑ

 

Κοινοποίηση:

Κα Έφη Αχτσίογλου

Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης

& Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

 

Θέμα: «Ακύρωση προστίμων του ΕΦΚΑ στις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης του Νομού Έβρου»

 

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Όπως γνωρίζετε, το νησί της Σαμοθράκης κηρύχθηκε με την με αριθμό πρωτοκόλλου 6860/26-9-2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 25-9-2017 και 26-9-2017. Η κήρυξη αυτή θα ισχύσει για έξι μήνες, έως και την 26η Μαρτίου 2018.

Η βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε από το νερό και τις κατολισθήσεις είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί το νησί στα δύο, αφού έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς το χωριό Λάκκωμα, ενώ έχουν απομονωθεί τα χωριά Ξηροπόταμος, Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας, ενώ παρασύρθηκε και η γέφυρα μετά το χωριό Αλώνια, στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου Καμαριώτισσας – Χώρας. Μέχρι και αυτή τη στιγμή υπάρχει διακοπή στο νερό, καθώς έχει καταστραφεί το δίκτυο υδροδότησης του νησιού, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το Δημαρχείο Σαμοθράκης, δεν λειτουργούν τα σχολεία και δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκτεταμένες ζημίες σε εγκαταστάσεις, προϊόντα και εξοπλισμό, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους.

Ήδη, με εντολή του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Τσίπρα, στο νησί έχει μεταβεί και παραμένει και ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι καταστροφές και να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Όπως μας ενημέρωσε εγγράφως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαμοθράκης, η ως άνω περιγραφείσα κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στις τοπικές επιχειρήσεις, αφού αναφέρει ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους και θα είναι αδύνατη η λειτουργία τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα στην υδροδότηση και τη ρευματοδότηση, όπως και στο οδικό δίκτυο καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία σχεδόν όλων των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, καλούνται οι επιχειρήσεις αυτές να αντιμετωπίσουν και την έκτακτη αυτή κατάσταση, συνεπεία ήδη από προχθές και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάζουν μηδενικούς τζίρους και κατ’ επέκταση θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Κύριε Διοικητά,

Επειδή υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στην εξαιρετικά ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή της Σαμοθράκης, η οποία μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να έχει απορρυθμιστεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.

Επειδή, πριν από λίγες ημέρες μετέβη στο νησί κλιμάκιο ελεγκτών του φορέα σας από τον ΕΦΚΑ – ΠΕΚΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μετά από ελέγχους που διενήργησε επέβαλλε σημαντικά πρόστιμα σε περίπου τριάντα επιχειρήσεις του νησιού για διάφορες παραβάσεις της νομοθεσίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, μετά την ως άνω περιγραφείσα κατάσταση, οι επιχειρήσεις αυτές δε λειτουργούν και δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αφού θα πρέπει να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και θα αρχίσουν να έχουν έσοδα μετά την έναρξη της επόμενες θερινής περιόδου.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να λάβετε απόφαση περί διαγραφής των προστίμων που επιβλήθηκαν από τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ – ΠΕΚΑ, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την 16η και 17η Σεπτεμβρίου 2017 στις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης, ως ένδειξη αλληλεγγύης και κρατικής αρωγής προς τις πληγείσες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή που θα βρίσκεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έως τον Μάρτιο του 2018.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ