Στις υπώρειες του λόφου Καλέ αρκεί να βρεθεί κανείς για να περπατήσει γύρω από ένα από τα σημαντικότερα κάστρα των Βαλκανίων, ορόσημο λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και του τόσο ισχυρού οχυρωματικού περιβόλου που το περιέβαλλε. Με βυζαντινά τείχη μήκους περίπου 1 χλμ και ύψους 12 μέτρων και 24 πύργους, κάποιοι εκ των οποίων φέρουν μονογράμματα βυζαντινών προσωπικοτήτων ή διακοσμητικά και συμβολικά μοτίβα, το Βυζαντινό Κάστρο του Πυθίου προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει ένα από τα σημαντικότερα αποτυπώματα του Βυζαντίου στη θρακική γη, μαζί με την εκκλησία της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στην περιοχή των Φερών.
Η ιστορία του Κάστρου των δίδυμων τειχών ξεκινά, ωστόσο, πολύ νωρίτερα, καθώς η ανέγερσή του χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Τα τείχη ενισχύθηκαν αργότερα από τον Κωνσταντίνο Ε’ το 751. Το 1303 ενισχύθηκαν για ακόμη μία φορά από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Ταρχανειώτη. Η απουσία συντήρησης από τους Οθωμανούς κατακτητές, καθώς επίσης και η φθορές που υπέστη από επιδρομείς και από τους Ρώσους που κατέλαβαν το Διδυμότειχο στους δύο ρωσοτουρκικούς πολέμους το 1829 και το 1878 έχουν αφήσει τα ίχνη τους στο κάστρο.
Στις Σαράντα Κάμαρες που βρίσκονται σε δαιδαλώδη διάταξη μέσα στον βράχο στον οποίο είναι κτισμένο το κάστρο, ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει την απαρχή των θρύλων που έχουν συνδεθεί μαζί του. Ένας από αυτούς θέλει στις κάμαρες να βρίσκονται κρυμμένοι βασιλικοί θησαυροί. Άλλος, θέλει το άπαρτο κάστρο του Διδυμοτείχου να πέφτει στους Τούρκους από προδοσία και την υπεύθυνη βασιλοπούλα να πέφτει από τον γωνιακό νοτιοανατολικό πύργο με το άσπρο άλογό της και να αυτοκτονεί. Μαθαίνοντας την είδηση της κατάληψης του Διδυμοτείχου, ο άρχοντας πατέρας της, που ήταν έξω από το φρούριο σε κυνήγι όταν πληροφορήθηκε την κατάληψη του Διδυμοτείχου, αναφώνησε: "Για να το πιστέψω, πρέπει αυτές οι κότες που μαγειρεύουμε εδώ, να σηκωθούν και να λαλήσουν". Ως εκ θαύματος, όπερ και εγένετο, υποστηρίζει ο θρύλος.
Στην πραγματικότητα, οι δεκάδες λαξευτές σπηλιές που έχει τη δυνατότητα να δει εντός του κάστρου ο επισκέπτης, χρησίμευαν ως αποθήκες, δεξαμενές νερού, ή καταφύγια.
Εντός του κάστρου, το κοινό μπορεί ακόμη να επισκεφθεί:
Επικοινωνία: Δήμος Διδυμοτείχου, Δημαρχείο
Βασ. Γεωργίου 1, Διδυμότειχο Έβρου, Τ.Κ. 68300
E.: info@didymoteicho.gr
Τ.: 2553350602
F.: 2553024424