Στην περιοχή του Έβρου - και ιδίως στο Σουφλί - η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού γνώρισε μεγάλες δόξες από το 1870 έως στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε, με αφορμή την κατασκευή της γραμμής του Orient Express και την εγκατάσταση των Γάλλων, φυτεύτηκαν πολλές γαλλικές ποικιλίες και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι γραμμικοί αμπελώνες στην Ελλάδα. Όλα αυτά τελείωσαν με τους βαλκανικούς και τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, στον οινικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου το μεγαλύτερο τμήμα του εβρίτικου αμπελώνα και το μέγιστο ενδιαφέρον για τους οινόφιλους εντοπίζονται στις δημοτικές ενότητες Σουφλίου και Τριγώνου. Όσοι κάνουν διακοπές στον Έβρο, σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους για οινοτουρισμό στον Έβρο, στον οποίο καταλήγει η Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου, μια από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Αμπέλια και παραγωγή κρασιού υπάρχουν επίσης στις δημοτικές ενότητες Αλεξανδρούπολης και Μεταξάδων. Από το 2010, η ένδειξη ΠΓΕ Έβρος (Τοπικός Οίνος Έβρου) μπορεί να χαρακτηρίζει κρασιά από όλη την περιοχή του Έβρου. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι το τσίπουρο, ενώ ο Έβρος είναι και εκ των πρωταθλητών στην κατανάλωση ρετσίνας. Τα περισσότερα αποστακτήρια τσίπουρου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, με μεγαλύτερο αυτό του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Σουφλίου, που επανιδρύθηκε υπό την επωνυμία "Σουφλιώτικα Κελάρια". Στο Σουφλί εδρεύει και ο "Στάφυλος" σύλλογος φίλων αμπέλου & οίνου.
Οινοποιεία - Παραγωγοί Κρασιού - Οινοτουρισμός στον Έβρο:
Κατάλογος των οινοποιείων του Έβρου
Εβρίτικα Κελάρια - Μαράσια Τριγώνου Ορεστιάδας, επισκέψιμο οινοποιείο & αποσταγματοποιείο - ποτοποιείο - δείτε & εδώ (ebloko) & στο Facebook (εμφιαλωμένα κρασιά, ρετσίνα, τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο, λικέρ)
Οικολογικοί Αμπελώνες Χωρινόπουλου (Μάγισσα Κίρκη) - Κίρκη Αλεξανδρούπολης, επισκέψιμο οινοποιείο & αποσταγματοποιείο, εμφιαλωμένα κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, τσίπουρο - δείτε & εδώ
Οινοποιείο - Αποσταγματοποιείο Αφοί Μπέλλα - Σουφλί, θέση Αλάνια στις ανατολικές παρυφές του δάσους της Δαδιάς (agro-tour.net)
δείτε & εδώ & εδώ (GreekWineLand) (εμφιαλωμένα κρασιά, τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο) / η παραγωγή κρασιού των αδελφών Μπέλλα διαχωρίστηκε υπό την επωνυμία "Αμπελώνες Σουφλίου"
Αμπέλου Τέχνη, Τασιούλης - Αλεξανδρούπολη, Αεροδρόμιο (κρασιά, ρετσίνα, τσίπουρο) - δείτε & εδώ & στο Facebook
Αμπελώνες Γκουτσίδη - Δίκαια Τριγώνου Ορεστιάδας (Facebook) (κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας) - δείτε & εδώ (ebloko)
Αμπελώνες Ρήγα - Γεμιστή Πέπλου Φερών Αλεξανδρούπολης (Facebook - δείτε & πάλι στο Facebook)
Βιολογικός Αμπελώνας Ράπτη - Κορνοφωλιά Σουφλίου (blog) δείτε & στο Facebook
Κτήμα Μπαχαράκη - Απαλός Αλεξανδρούπουλης, κρασιά Ελιξήριον από τους Μεταξάδες Διδυμοτείχου (Facebook)
Οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ (Melmar Winery) - Δάφνες Σαμοθράκης (site Υ. Κ. - δείτε & στο Facebook)